Jdi na obsah Jdi na menu

Ekonomika

Chile je zemědělsko-průmyslový stát s významnou těžbou nerostných surovin.

 

Zemědělství

Ze zemědělských plodin se pěstují pšenice, kukuřice, rýže, brambory, cukrová řepa, zelenina, ovoce, vinná réva a citrusy. Pro živočišnou výrobu je důležitý chov skotu, prasat, ovcí a drůbeže, v rybolovu patří Chile mezi pět světových velmocí. Značná je těžba dřeva.

 

 

Průmysl a těžba

Světově důležitá je těžba mědi a jódu, které tvoří 60 % světové těžby.Dále se těží uhlí, ropa, zemní plyn, železná ruda, molybden, zinek, zlato, stříbro, mangan, rtuť, sůl a ledek. 

Z průmyslových odvětví jsou nejdůležitější hutnictví - kde je výroba rafinované mědi, surového železa a oceli, potravinářství, petrochemie, dřevozpracující, papírenský, stavební a potravinářský průmysl. Na výrobě elektrické energie se z více něž 60 % podílejí vodní elektrárny.

 TĚŽBA MĚDI

Chile vyváží nejvíce mědi na světě.Významná je také těžba rud železa,zlata,stříbra,uhlí a dalších nerostných surovin.Hluboko v poušti Atacama na chilském severu se nachází jedno z největších ložisek měděné rudy na světě,povrchový důl Chuquicamata,který je 4100 m dlouhý a 670 m hluboký.Každý týden se dobývají miliony tun rudy odvážené ke zpracování na mědˇ.